24 Haziran 2012 Pazar


GÜZEL BAKAN, GÜZEL GÖRÜYOR

Güzellik izafi bir kavram. Peki neden... Bilim adamları güzelliğin bakanın beyninde olduğunu ortaya çıkardı. Yapılan araştırmalar gerçekten beğendikleri bir şeye baktıklarında beynin ilgili bölgesinde yoğun bir aktivite başlıyor.

GÜZELLİK BAKANIN BEYNİNDE

Bilim insanları, "Güzellik bakanın gözünde midir?" sorusunun cevabını buldu.

Bilim insanları, neyi güzel bulup, beğendiğimize, aslında gözlerin hemen arkasındaki bölgede bulunan, beynin orbitofrontal korteks adı verilen bölümünün karar verdiğini ortaya koydu.

University College London araştırmacıları, güzel bir şeyle karşılaştığımızda beynin bu bölümünün harakete geçtiğini belirtiyor.

Beyin uzmanı profesör Semir Zeki, 21 genç erkek ve kadından bir grup tablo ve müzik parçalarının güzelliklerini oranlamalarını istedi. Bu sırada gönüllülerin beyin taramaları izlendi. Sonuçta, gönüllülerin gerçekten sevdikleri bir şeye baktıklarında ya da bir şeyi dinlediklerinde beyinlerinin en aktif bölümünün orbitofrontal korteks bölümü olduğunu belirledi.

AŞK VE NEFRET ARASINDAKİ İNCE ÇİZGİ

Beynin merkezine yakın bir yerde bulunan caudate nucleus’un (kuyruklu çekirdek) ise sevdiğimiz birini düşündüğümüzde harekete geçtiği biliniyor. Profesör daha önce de anne sevgisinin, romantik bir sevgiye çok benzediğini ortaya koymuştu. Ayrıca aşk ve nefret duyguları arasında da ince bir çizgi var, zira bu duygularda beynin çok sayıda aynı bölgesi faaliyete geçiyor.
Kaynak : www.veteknoloji.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder